Vidróczki csárda és emlékfal - Mátraszentistván - Mátraszentimre

látnivalók Mátraszentimrén

Vidróczki csárda és emlékfal - Mátraszentistván - Mátraszentimre

align=left Vidróczki csárda jellegzetes portája már a múlt század közepén is csárdaként üzemelt. Az étterem része a kockás abrosszal, a kandalló melletti nyereggel, alacsony gerendázatával, apró ablakaival olyan, mintha egy történelmi film díszletébe csöppennénk.

A csárda elülső része már inkább a mai kor szellemében fogant, falán időszaki kiállítás mutatja be a híres-hírhedt betyár életét. A szöveges ismertetőhöz jól illeszkednek a faragott életképek, melyek a betyár kalandos életének egy-egy állomását mutatják be. S hogy egészen „betyáros” hangulatban legyünk, a betérőket életnagyságú, faragott Vidróczki szobor fogadja.

align=right Vidróczki Márton a Heves megyei Mónosbélen született 1837-ben. Alig múlt húsz esztendős, amikor besorozták a császári seregbe, ám négy évvel később megszökött.

A büntetés sem riasztotta el, többször is megszökött végül a mátrai erdőkben bújdosott, rettegésben tartva a Heves, Nógrád, Borsod és Gömör megye jómódú polgárait. 1873-ban halt meg, a szájhagyomány szerint egyik embere végzett vele. Neve ismerősen cseng Kodály Zoltán „Mátrai képek” című munkájából is.
Település ismertető
  • Mátraszentimre

    Mátraszentimre Heves megyei község, egyben Magyarország legmagasabban fekvő települése. Népessége 500 fő. A Fe...

Szállások Mátraszentimrénés környékén